SPONDYLOLISTESE TIL KVELDS

Oh du godeste, si bærre æ..
I kveld er det sannelig ikke mye futt i meg..for de forgrømmade diagnosene mine har bestemt seg for slå seg sammen og herje villmann med kroppen min i kveld. Fibromyalgien er nå så som så..den takler jeg hver dag, så den er jeg blitt en mester i å ignorere. Men så har den forbaskade Spondylolistesen også bestemt seg for å komme på besøk – og når den først kommer, resulterer det i at jeg blir stiv som en stokk.. korsryggen er tilnærma låst. Og det er no dritt, for å si det på en enkel måte. Bruker hundre år på å reise meg – og enkelte ganger må jeg faktisk først ned på gulvet i knestående, sånn at jeg klarer å rette ryggen sånn passelig ut, før jeg bruker armene – med støtte av bord e.l til å skyve meg opp i stående stilling.
Nevnte jeg at det er no dritt når det står på?
Nå har jeg jo ikke noe medisin lengre heller – etter eget valg, siden den gjør at jeg reagerer så søkke negativt på stort sett alt av mat. Men skal glefse innpå et par gram Paracet når jeg legger meg..det er tross alt bedre enn ingen ting.

Det er sikkert mange av dere som ikke veit hva Spondylolistese er… så kjapt forklart:
“-en forskyvning av en ryggvirvel i forhold til den neste, noe som hyppigst forekommer nederst i ryggen (lumbalkolumna), og aller hyppigst mellom ryggvirvel L4 og L5.”

Noen av de vanligste symptomene vi ser er:

  • Langvarige smerter i korsryggen
  • Stivhet i korsrygg og legger
  • Ømhet nederst i ryggen
  • Stram muskulatur i lår og sete
  • Utstrålende smerter ned ett eller begge bein.

Det er mange varianter/grader av Spondylolistese, fra den som er oppstått på grunn av skade til aldersbetinget – men jeg har da den såkalte Dysplastiske varianten..det vil si den er medfødt.

Så som sagt – i kveld er jeg ikke helt i mitt ess, akkurat – og akkurat nå ligger jeg skrått bakover i sofa, med laptop´en på magen og ei svær pute til støtte i korsryggen.. og tenker at jeg skal sette til livs de paracetene først som sist, og så bare kræke meg til sengs.

Ha ei riktig god natt nå da, folkens.. I mårra er alt kruuuute godt igjen

Gikk du forresten glipp av noen av de forrige innleggene mine, finner du de under her:

Frodith før frokost
Folk, altså..
Såååå produktiv
Undersjøiske “kornsirkler”

 

UNDERSJØISKE “KORNSIRKLER”

Kornsirkler er vel noe de alle fleste har hørt om, vil jeg tro.. disse rare fenomenene som har blitt oppdaget rundt om kring i verden opp gjennom årene, og som er blitt forbundet med aldri så lite mystikk. Nå skal ikke jeg hardnakket påstå verken det ene eller det andre angående disse kornsirklene – samma hva de som forsker på dette har funnet ut – jeg har nå mine egne tanker om det uansett..
MEN…visste du at det finnes sånne kornsirkel-lignende fenomener under vann?
Yepp.. dersom jeg ikke husker helt feil, ble de oppdaget i Japan for noen år siden – og de ser jammen kule ut.

Og “kule” er vel rette ordet å bruke for å beskrive dette – fordi det har vist seg at det er kulefisker.. nærmere bestemt hannene som lager disse kunstverkene for å imponere hunnene..

Har du noen minutter å avse, kan du se en kuling in action her..

Du godeste, si bærre æ..

SÅÅÅÅ PRODUKTIV

Enkelte dager imponerer jeg til og med meg selv, hehe..
Som i dag..har til nå fått vaska 2 maskiner med klær, og tørka en av de..og fått trimma bra i samme slengen, da jeg må ned fra 3 etg  U for å komme på vaskerommet (og nei, vi har ikke heis)

Og jeg legger aldri beslag på 2 maskiner samtidig, så derfor har det blitt litt løping opp og ned..

I mellomtida mens jeg venta på at det skulle gjøre seg ferdig, heiv jeg meg rundt og fixa 2 bukser for X´en. Kjærringa hans er ikke så gira på dette med å sy, så da gjør jeg det..for ja, jeg har et godt forhold til faren til guttungen.
Den ene buksa var bare å legge opp litt..

..men den andre måtte det byttes ny glidelås på.

I tillegg har jeg nå jammen klart å vaske opp og sjaine litt over leiligheta..så nå tenker jeg at det må være innaførr å klaske bakenden ned på en stol og få i seg litt lunsj, mens jeg venter på at jeg må ned i kjelleren en fjerde gang, for å hente siste runde ut av tørketrommelen..

Kaffe & brødskive er helt greit akkurat nå.

 

 

FOLK ALTSÅ…

Det er ikke ofte at jeg gidder å lage noe nummer ut av det jeg leser på nett..og jeg meiner heller ikke å prate nedsettende om byen min, for den er jeg faktisk ganske glad i – men enkelte folk, altså..
Får ikke lest hele saken, da det er en såkalt +sak ..men ut fra det Harstad Tidende skriver her – og kommentarene som er kommet i kjølvannet av artikkelen, er det her tydeligvis snakk om å forstyrre søndags- /helligdagsfreden.

Tenker at det er egentlig inne noe poeng i å legge ved link, da denna avisa opererer med flere +saker enn gratis nytt..men setter nå inn linken til selve HT likevel..som du finner ved å trykke på bildet..

En ting er nå klaginga på fysisk arbeid som foregår, med bråkete maskiner og lignende. JA!! jeg forstår utmerket at folk vil ha roa si, og tenker at selv om verden har forandret seg når det kommer til hva som er ok eller ikke, syns jeg at det faktisk bør det vurderes om det er en jobb som er nødvendig å utføre akkurat da (det skal vel godt gjøres, hvis man ser bort i fra det økonomiske i det hele) – eller om bråket kan utsettes til mandag.. Så JA!!! der er jeg enig – det kan faktisk være litt stilt i alle fall én dag i uka..

Men det som det nå ble åpnet debatt om, er hvor vidt det er ok å frese snø på søndager eller helligdager..eller om det bør åpnes for at man blir bøtelagt dersom man starter fresen..
Æ meine – hallooooo??? Man skulle faktisk ikke tru at disse folkene som mener at det ikke skal være lov til å bruke fresen før langt utpå dagen, ikke oppholder seg noe særlig i nord-Norge på vinterstid..
Det er faktisk folk som må på jobb jæklig tidlig selv om det er aldri så mye søndag – og kan risikere å måtte stå i både en time eller to for å få måkka vei for hand så de får ut bilen.. og det er slettes ikke alle som har helse til å gjøre det – som kanskje risikerer å måtte skippe jobben nettopp fordi de er innesnødd til langt på dag..
Lurer på hva de ville sagt dersom de ble ekstremt syke tidlig en søndags mårra, og ambulansen ikke kom frem fordi ingen har tatt seg bryderiet med å få vekk snøen som av og til kommer i en halvmeter og mer til om gangen?

Akk ja..folk, altså….

FRODITH FØR FROKOST

Ok..mange av dere har nok fått med dere at den fantastiske fargeklatten Frodith kom med ei utfordring om å tegne henne..den kan du se HER
Jeg elsker jo utfordringer – så da måtte jeg selvfølgelig prøve meg.. kremt!!
Nå er det sikkert over 20 år siden sist jeg tegna med data-mus, så jeg lurte et øyeblikk på hva i svarte granskauen jeg hadde begitt meg ut på…men skitt au – har man sagt A, får man si B – og gjerne resten av alfabetet med…soooo..here she is!
Og for meg er Frodith hjerter i øynene, kjole med sving, sol, sommer, glede, huldra som danser barfot i enga… jah.. men om det ble så veldig likt uteseendemessig?? Næh..men håper jeg blir tilgitt likevel, hehe

Sånn…da har jeg levert Fine, Friske Fantasi Frodith Før Frokost, For Farsken!! (..til ære for ho som elske bokstavrim, hehe)

TITANIC – A Night to Rememer

Jeg simpelthen ELSKER Titanic og historien om den tragiske skjebnen som rammet skipet og ca.2/3 av menneskene ombord.. Bilder..dokumentarer..filmer..og det har jeg gjort siden jeg var 12 år gammel.
Dette bildet var jeg heldig å komme over for noen år siden.. kjøpte det på lerret og har spent de opp selv på plater..

Og i kveld fikk jeg ei sykt stor trang til å se en Titanic-film.. men IKKE den derre fra 1997. Filmen er selvfølgelig veldig bra laga, effektmessig – og jeg har jaggu sett den noen ganger – men han derre DiCaprio-duden ødelegger litt for meg.

Nei i kveld hadde jeg lyst å se en av de eldre versjonene..
Fant først en fra 1943, (YouTube..what else) men det var en tysktalende film med engelsk undertekst – og det ble for tøft for hauet i dag.
Derfor endte jeg på den fra 1958.. Titanics undergang – eller A Night to Remember.. Engelsk tale og null undertekst..mye enklere. Den er nå i to varianter, da de har “friska den opp” så man kan se den i farger i stedet for svart/hvitt..og det ble da dagens sløvemodus-film..

Ha en fantastisk søndagskveld videre, alle sammen.

Her er linkene til de andre innleggene mine i dag:

En knallfin dag i vente
Rett og slett perfekt

BARE RETT OG SLETT PERFEKT

Da er endelig bakenden min parkert hjemme igjen, i (for øyeblikket) rolig kveldsmodus, med med levende lys og stillhet rundt ørene. Men regner med at jeg snart entrer sofaen og går over i rein sløvemodus snart..og da er det nok en yderst liten sjanse for at beina kommer opp i sofa og tvinger tøtta horisontalen..oj for et liv, hehe

Men Oh hellige jul, altså.. jeg hadde helt rett i mårres da jeg sa jeg hadde en knallfin dag i vente – for den har vært rett og slett perfekt..med i alt ca. 34 mil på veien og nærmere 8,5 time med kos sammen med først go´venninna og deretter guttungen som har bursdag i dag.

Jeg starta med å hente venninna noe over halv 10 i mårres – og vi surra og kjørte en laaang tur.. for de lokalkjente – under Tjeldsundbrua mot Grovfjord – deretter mot høyre og ut på Herjangsfjellet, ned mot Liland etter Bogen – og fulgte gamleveien/den alternative veien via Tårstad, deretter til venstre og gammelveien via Evenskjer.. så over Storjorda via Klatran mot Kvæfjord kommune, og så den lange veien hjem via Nupen.. Yeppz.. Æ fikk kjørt mæ 😉

Jeg har ikke tatt noe særlig med bilder i dag.. For det første var det stort sett bare “flatt lys” den første delen av turen, og alt gikk nærmest i ett..men også fordi dette var en dag der jeg kjente at jeg ville ha hovedfokus på kos – ikke blogg..

Men et par bilder ble det lell..

Så vi surra & skravla & gnafsa boller til den store gullmedalje, hihi

Når hun så var avlevert (noen og 20 mil seinere), kjørte jeg rett bortover til guttungen og plukka han opp.

Og da ble det først en tur tilbake til byen for å gå på Gyda og kjøpe bursdagsburger, deretter kjørte vi over Eidet mot nabokommune Kvæfjord (for de oppmerksomme, så er det en annen vei enn den jeg og venninna nettopp hadde kjørt) og så kjørte vi over til Kveøya – før vi returnerte tilbake til byen via først Storjorda..der jeg prøvde å ta bilde av ei utrulig tåke som lå over hele området – men som selvfølgelig nesten forsvant når jeg endelig fikk stoppa kjerra.

Så ble det en kjapp stopp på bænsen i Sørvik for litt ekstra kos til bursdagsbarnet, før vi avslutta med en tur nedom Kilbotn, før jeg leverte han hjemme..etter godt og vél 10 mil til.. og så surra jeg meg sjøl tilbake til MiCasa..

Nå kjenner jeg at den store slappen er på tur å ta meg.. men jeg skal i alle fall få svart på kommentarer her, og lest meg litt opp på blogger..(før jeg lar meg friste av sofa) og så får jeg se hvor mye energi jeg har til å kommentere hos hver enkel.
Lover ingen ting i dag.. (huff)

EN KNALLFIN DAG I VENTE

Selv om jeg er veldig fan av å ta ting på sparket, og liker å bli gledelig overrasket – er det likevel utrulig koselig når man har planer man gleder seg til..og som får en til å føle seg fantastisk i fra man slår opp øya.
Og i dag er en sånn dag.. og gjett om jeg føler meg fantastisk alt, hehe

For – skjønner dere – når jeg er ferdig med mårraritualene mine, og go´venninna er stått opp – er det planlagt at vi skal kjøre oss en kosetur mot – tja – hvem vet..vi tar det på sparket.

Og seinere i dag skal jeg dra å treffe guttungen som blir 24 år i dag ❤️
..fant ut at når jeg har posta denne “over alt” ellers, kan jeg likegodt legge den ut her også..

Han orka ikke stelle i stand noe hjemme hos seg selv, men det må nå markeres bittelitt likevel. Så da legger jeg beslag på han i dag – og så regner jeg med faren feirer han i mårra eller en annen dag..

Så ja, jeg har en knallfin dag i vente.. og nååå er det litt ekstra kosemosetid med kaffekoppen foran vinduet, mens jeg glaner på verden som sakte men sikkert våkner til liv utenfor, og venter på at go´venninna skal våkne fra Tornerosesøvnen sin.

Dagens kopp kjøpte jeg første gang jeg var i London.. Teksten traff midt i blinken, fordi jeg akkurat da var inni enda en syk runde med å få slengt drittpreik etter meg – bare fordi jeg er den jeg er.. Og teksten er noe vi alle burde ta til etterretning – til enhver tid..

“If You can´t say something nice..
..don´t say nothin´  at all!!”

Ha en riktig god søndag der ute i verden ❤️

KVELDSVIBBER

Etter en trivelig dag, har jeg nå slått bakenden ned i sofa med god mat og litt extra lørdagskos.

Måtte jo pynte litt på bordet..

Hadde egentlig lyst på ostesmørbrød i dag også, men så oppdaga jeg et rundstykke jeg hadde glemt av i fryser´n.. Og tidligere hadde jeg stekt opp en kjøttdeig og en dobbel pakke bacon jeg hadde arva, så det ikke skulle bli ødelagt. Så da delte jeg det nylig gjenfunne rundstykke i to, hadde på litt pizzadressing og krydder underst, deretter kjøttdeig på en halvdel & bacon på den andre..og toppa med raspa ost.

Og bittelittegranne anna kos..er det lørdag, så er det.. 😉

I går ble det jo date med Titans på Netfllix..men kjente at det gadd jeg ikke i kveld.. så nå tester jeg ut en annen serie – den temmelig blodferske “In from the Cold”

En kjapp beskrivelse – så handler det om ei alenemor som er forhenværende spion, og som blir avslørt og henta inn i jobb igjen.. Virker helt grei så langt..

Ha en flotters lørdag videre da, alle sammen ❤️

Og her er de andre innleggene i dag, dersom du ikke har fått de med deg:

Litt ubestemt bestemt
Isvind – men flott dag likevel 
Havrekjeks m/solbærsmak

HAVREKJEKS m/ SOLBÆRSMAK

Noe jeg virkelig liker, er å teste ut hvordan forskjellige matvarer og smaker fungerer sammen. Så mitt siste prosjekt, ble å teste hvordan det ville fungere å bytte ut sukkermengden med solbærtoddy-pulver når jeg skulle lage havrekjeks.

Lagde en liten porsjon – i tilfelle det skulle bli bare ære-være-og-føttikatta-smak.. men jeg må bare si at det der ble noen av de beste havrekjeksene jeg har laga på lenge..og her følger oppskrifta:

75 g lettkokte havregryn
75 g halvt om halvt m/ hvetemel & grov sammalt hvete
1,5 pk solbærtoddy-puver
ei lita klype salt
1 ts bakepulver
50 g smelta smør
1/2 dl melk
1 ss mørk sirup

Forvarm ovnen til 175°C (160°C dersom du har varmluftsovn)
Bland sammen alt det tørre, og ha i smelta smør, melk og sirup.

Rør kjapt sammen, uten å kna deigen..den skal være litt klissete.

La den hvile noen minutter.
Rull så store kuler, på størrelse med plommer, og legg de på bakepapirkledd brett..  (mitt syn på plommer er STORE..så jeg fikk 5 stykker, hehe)
Klem så kulene flate, til de er ca. 7-8 cm i diameter og stek de i 20-25 minutter, til de begynner å få en fin farge.

Avkjøl & nyt ❤️

..ja æ veit æ sa det blei 5 stykka, men..men…bærre heilt PLUTSELIG var den eine forsvunnet når det var tid for å ta bilde 🙈🤪