BLODFOSSEN

Heisann i kveldinga – da er jeg tilbake fra første økt med camper-bygging. Vi har fått gjort bra mye i dag, og i mårra skal jeg tilbake så vi kan fortsette.. Som brorsan sa: “I dag har vi fått på plass sylla, i mårra starte vi med røysverket”, hehe.. og gjett om æ glede mæ.
Jeg kommer til å fortsette å lage egen innlegg om camperen, men tenker å legge ut sånn dag-for-dag kan bli litt heavy..så jeg får se hvor langt vi kommer i mårra – kanskje det kommer ei lita oppdatering da.

Men så over til dagen i dag..eller rettere sagt kvelden. Jeg føler meg egentlig som ei godt brukt skurefille akkurat nå, hehe..
Jeg har fått svart på litt kommentarer her, men trur ellers at blogg skal få være blogg nå – men slenger først ut et lite innlegg om et nytt naturfenomen – som denne gangen er:

BLODFOSSEN –  eller BLOOD FALLS som den da heter ellers.

Bildet lånt fra nettet.. Kilde ukjent.

Dette er et utrulig kult syn som jeg gjerne skulle sett i virkeligheta.. men da den befinner seg i Antarktis, er det vel helle tvilsomt om det lar seg gjøre..

Fossen stammer fra et saltvann som er fullt av jernoksid ( jern + luft = jernoksider som bl.a rust..)
Jernrikt vann kommer sporadisk opp fra små sprekker i isens fasader. Selve kilden til saltvannet er et sånn ca. 1 million år gammelt undersjøisk “basseng” av ukjent størrelse omtrent 400 meter under isen, flere kilometer fra dets lille utløp ved Blodfossen.

Det er kun mulig å komme dit via helikopter eller båt via Rosshavet, som er ei stor bukt fra Sørishavet og inn i det antarktiske kontinentet.
Stedet ble oppdaget i 1911 av den australske geologen Griffith Taylor, som først oppdaget dalen som bærer hans navn. De antarktiske pionerene regnet først med at den rødlige fargen kom fra alger, men det ble senere bevist at den stammer fra jernoksid.

Kult, ikke sant?? ps.ser dåkker personen på bildet?

Bildet lånt fra nettet.. Kilde ukjent

Prøvde å leite på YouTube etter en video der man faktisk ser fossen flomme nedover – men enten er jeg elendig på å leite – eller så er det ingen geniale folk som har filma det.. så jeg legger ved en bitteliten snutt med kun bilder..bedre enn ingenting 😉

Og så legger jeg ved link til de to forrige innleggene mine i dag:

Ei annerledes fargeutfordring
Oppstart

6 kommentarer

Siste innlegg