RIO TINTO

Heisann i kveldinga folkens. Etter en lang men veldig god dag, har jeg brukt litt av ettermiddagen til å sitte på nettet og google litt. Liker jo det jeg, veit dere..å leite opp litt uvanlige ting & tang som kanskje kan være av interesse. Og i dag kom jeg over ei rød elv. Rio Tinto.. Det finnes visst fler av de, men jeg holder meg til denne som er å finne i Spania, nærmere bestemt mellom fjellene i Sierra Morena i Andalusia.

Bildet er lånt fra nettet, ukjent opphav

Det er jo temmelig uvanlig med ei rød elv da, og fargen på vannet skyldes store mengder  av oppløst jern. Området har visstnok vært kjent for sin rikdom av metaller og mineraler siden antikken, og forekomstene har blitt utnyttet siden fønikernes tid.

Legenden sier at de gamle gruvene til kong Salomo lå akkurat her, faktisk er hele området også kjent som “Cerro Salomon”.  Vannet i elven, i tillegg til den spesielle fargen, utmerker seg veldig med at det har veldig høy surhet (pH 2,2) som kommer av forurensnina fra utgravningene som tidligere er utført.

De giftige materialene absorberes av jorda i hele området, og gjør at det ikke forekommer noen form for dyre- eller planteliv der. Landskapet ser nesten ut som en fremmed verden, og på grunn av dets sterke likhet med planeten Mars har det blitt valgt som studieobjekt av NASAs astrobiologer. Forskene er interessert i mikroorganismer – bakterielle livsformer som kan leve i fravær av oksygen.

Bildet er lånt fra nettet, ukjent opphav

Rio Tinto er med sin fantastiske utseende og fascinerende lysspill, et populært sted for turister. Om man vil ta seg en tur og studere den røde elva, er den beste tiden for å beundre den fra april til oktober. Spesielt populært er Parque Miner. Det er flere gamle gruver der metaller har blitt utvunnet, og som kan nås via en kort reise med et gammelt veterantog som – følge reklamen – tar deg 5000 år tilbake i tid.

Bildet er lånt fra nettet, ukjent opphav
Bildet er lånt fra nettet, ukjent opphav

Takk for i dag ❤️ God natt og sov godt etter hvert alle sammen.

10 kommentarer

Siste innlegg