Mye godt av epler og plommer

Som dere kanskje husker så fortalte jeg i det innlegget HER at jeg hadde vært superheldig å fått masse epler og plommer hos ei venninne.. og nå har jeg brukt opp nesten alt. Det aller første jeg laga var ei flaske med plommesaft som dere ser i bakgrunnen på bildet under.

Deretter ble det ei svær eplekake laga på glutenfritt mel.

Det siste jeg kokte ihop var en eple- & plommechutney som jeg personlig syns ble sykt god. Brukte den som tilbehør til middagen i dag som var vegetarsnitzel og poteter, men den er også veldig god til forskjellige oster.

Legger ved oppskrifter om noen er interessert.

PLOMMESAFT

1 kg plommer (uten stener)
2½ dl vann
½ kanelstang
2½ dl sukker

Kutt plommene i store biter og kok dem i vannet sammen med kanelstangen i ca 20-30 minutter.

Legg et reint kjøkkenhandkle e.l i et dørslag/sil og hell plommene oppi og la det renne ned i en bolle til det  slutter å dryppe. Tar i alle fall en times tid. For å få helt klar saft er det viktig å ikke presse plommene gjennom handkleet, men la dei renne fritt.

Deretter tilsetter du sukkeret og koker opp safta. Start med halvparten og smak til om du vil ha meir.

EPLEKAKE (ganges opp 3 ganger til ei stor langpanne)

125 g mykt smør
125 g sukker
2 egg
115 g glutenfritt mel eller 125 g vanlig hvetemel.
1 ts bakepulver
3-4 epler i tynne skiver

Rør smør og sukker hvitt og rør inn resten av ingrediensene. Ha røra i ei bakepapirkledd ildfast form på ca 20×30 cm og dytt eplebitene tett i tett i røra og strø over sukker og kanel.

Stekes på midterste rille v/180°c i 30-40 minutter.

PLOMME- & EPLECHUTNEY
350 g plommer (vekt uten stener)
100 g eple (skrelt og delt i biter)
½ liten rødløk
½ ts chilipulver
35 g rosiner
135 g brunt sukker
1 kanelstang
8 nellikspiker
1 ts finrevet, fersk ingefær
1 laurbærblad
½ ts salt
0,7 dl hvitvinseddik

Del plommer og eplene i biter og ha bitene i en stor kjele.
Hakk rødløk og tilsett.
Tilsett rosiner og krydder.
Ha så brunt sukker i kjelen.
Hell over eddiken og bland godt.

Kok opp under omrøring. Senk varmen på platen og la blandingen deretter småkoke uten lokk i ca. 1 time, så den tykner.
Rør av og til, og pass nøye på at blandingen ikke svir seg i kjelen.

Ta kjelen av platen og fjern kanelstanga, nellikspiker og laurbærbladet.

Avkjøl og nyt.

 

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg