MØKK TIL CASH

Jeg skal absolutt IKKE skryte på meg å være ekstremt miljøbevisst verken om hva som foregår i verden, eller med hensyn til mine tanker, ord og gjerninger.
Men at jeg syns det er viktig å ta vare på naturen? JA!! Og jeg syns også det er kjekt når folk prøver å finne alternative løsninger i hverdagen.

Nå er jeg heller ikke spesielt opptatt av å lese nyheter.. men litt får jeg jo med meg. Og i dag kunne jeg lese om at det forhåpentligvis er byggeklart for fabrikkprosjektet til Kvæfjord Miljøjord SA allerede i mai.

Okey..jeg har IKKE fått med meg hva det der egentlig er, så her måtte det googles, hehe.
Som navnet tilsier, så ligger bedriften i nabokommunen her, Kvæfjord..og ble visstnok etablert allerede i 2019. Jeg fant dessverre ikke noe nettside å linke til, men her er litt jeg fant på nettet om saken fra da:

“Kvæfjord-bønder starter selskapet Kvæfjord Miljøjord og skal omgjøre møkk til cash.
12 bønder investerer i teknisk utstyr på gården som separerer flytende og tørr gjødsel. Tørrstoffet skal selges til hageeiere, kommuner og andre som trenger jordforbedringsmiddel. Bøndene beholder selv den flytende gjødsla. Den brukes mer effektivt, gir lavere drivstoffkostnader, lavere utslipp av klimagasser og reduserer sjenerende lukt for miljøet rundt landbruket.”

Kilde: ht.no

Og i dag sto det da – i Harstad Tidende (som jeg ikke gidder å legge aktiv link til, fordi de har kun såkalte +saker på alt, så folk må betale for å lese, og jeg har tilgang kun fordi jeg har tilgang via andre(trekker pusten nå)) at nå håper de på byggestart i mai for grunnarbeidene. De tenker tydeligvis å etablere seg på den nedlagte travbanen på Kvæfjordeidet, og utvikle et klima- og miljøvennlig jordforbedringsmiddel med hovedvekt på kompostert husdyrgjødsel, og benytte seg av lokalt råstoff som tørrstoff fra landbruksnæringen og fiskeslam fra oppdrettsnæringen, samt flis fra lokale gårdskogeiere.

Kvæfjordeidet er jo et utrulig flott område – der nok mangt & meget har gått å gressa opp gjennom årene uten at man skal komme nærmere inn på akkurat det..
Og for at dere skal få lit forståelse av hvordan der ser ut, har jeg funnet frem område på Google-maps´en min.

Den gamle travbanen er da ca der pila peker..

..og litt mer nærbilde.

Høres virkelig ut som et genialt prosjekt, og jeg håper virkelig de får til å sette planene ut i livet snarest mulig.

 

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg