WASABI

Først av alt nå må jeg bare ile til og innrømme at jeg er IKKE noe særlig glad i sushi. Jeg spiser det om jeg “må”.. les: får det servert og ikke vil virke alt for uhøflig. Det samme gjelder sopp.. jeg bruker aldri sopp når jeg lager mat sjøl, men spiser det om jeg får det servert i en rett.

Men altså, om du liker sushi, veit du nok at det spicy grønne greiene som blir servert sammen med maki, sashimi og nigiri er wasabi.

Bildet er lånt fra nettet

Eller nei – det er det faktisk nesten aldri..

Jeg har nemlig nettopp lært at det man med all sannsynlighet har spist er pepperrot og sennep tilsatt grønnfarge, og ikke den japanske roten. Ekte wasabi er nemlig svært vanskelig å få tak i, og tilbys kun i landets mest high-end sushirestauranter. Der rives den for hånd, og smaken sies å være rimelig annerledes enn den du kjenner fra den grønne pepperrot blandingen.

Bildet er lånt fra nettet

Jeg veit jo at mange lager sushi selv og spiser hjemme, og nysgjerrig som jeg er måtte jeg selvfølgelig google litt ekstra om wasabi. Planten er en inntil 60 centimeter høy urt med tykk stengel, store, brede blad og hvite blomster. Den inneholder svovelforbindelser som gir en sterk smak, i likhet med mange andre arter i korsblomstfamilien, som reddik, karse og pepperrot. Planten har tykke jordstengler som brukes som krydder.

Bildet er lånt fra nettet
Bildet er lånt fra nettet

Opprinnelig vokste den bare vilt i utilgjengelige fjellområder i Japan. Planten er vanskelig å dyrke da den helst vil vokse i rennende vann, men etter hvert har man kommet fram til sorter som lar seg dyrke. Wasabi produseres nå også på vestkysten av Nord-Amerika, men fremdeles er frisk wasabi vanskelig å få tak i her i Vesten.

Etter enda litt mer googling fant jeg et firma som selger fersk, levende wasabi fra Japan. Det er tydeligvis noe av det mest ekslusive som er å få innenfor wasabi – og steike ta for en pris..

For å sammenligne med wasabi-paste som man får fra butikken, så inneholder den pastaen visstnok bare mellom 0.02 % og 2 % wasabi. Yeppz, ser virkelig for meg at det blir en totalt annerledes smak og opplevelse med ekte vare..

Til slutt googla jeg frem dette..

Behandling og bruk, tips funnet på nettet:

“Pakk roten inn i et lett fuktig klede og legg mørkt i et kjøleskap, alternativt i plastpose. Skyll roten i vann annenhver dag. Tar du godt vare på den vil den vare fint i 14 dager.

Hvordan forberede fersk wasabi
Når man rasper wasabi skjer det en kjemisk reaksjon, ved kontakten av oksygen begynner den å oksidere hvor det skjer en nedbrytning av selve roten på cellenivå. Dette gir den skarpe smaken som wasabi er kjent for. Denne er på topp etter 2-3 minutter etter rasping, men begynner å gi seg etter bare 30 minutter. Det er derfor viktig å bare raspe den mengden du trenger.

Dersom det har gått 30 minutter, kan du legge ferdig raspet wasabi på raspen, for så å raspe mer av roten. Dette vil gi en ny kickstart av skarphet.

Tips: Den oksideringen som skjer i wasabi, er en av mange årsaker – og kanskje den mest tekniske årsaken – til hvorfor du aldri må finne på å blande wasabi med soya. Dette vil rett og slett føre til at soyasausen også begynner å hurtig oksidere.

Slik gjør du:
Start med å skylle roten i kaldt vann.
Det er ikke nødvendig å skrelle den, men du kan skjære bort mørke flekker for å få en “renere” paste.
Med en wasabi-raspe, rasp med en sirkulær bevegelse.
Dersom du ikke har en raspe, kan du bruke andre verktøy, men det er utrolig viktig at det ender opp som en veldig fin paste. Etter vår erfaring er det vanskelig med tradisjonelle rasper.”

Tja..kanskje dere sushi-elskere også lærte noe nytt?

 

10 kommentarer

Siste innlegg