FARTSBØTER – JA? NEI?

God mårra, alle sammen.. og vél overstått påske.

Skal innrømme at jeg er ikke en person som følger noe særlig med på nyhetene eller saumfarer avisa, men av og til logger jeg meg inn på lokalavisa her – Harstad Tidende. Som jeg har nevnt før, er det stort sett kun +saker i den blekka – altså man må være abonnent for å få lese, og eneste grunnen for at jeg gidder å bruke nettsida deres, er fordi jeg har fått lov til å dele abonnement med noen.

Men altså, over til det som overskrifta antyder.. Fartsbøter.. Er litt nysgjerrig på hva dere tenker der?

Bildet lånt fra nettet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Først kom jeg over ei sak som gjaldt ene nabokommunen, der det i går var tatt 30 stykker på én og samme kontroll fordi alle hadde alt for høy hastighet i en 60-sone.. en mista til og med lappen, da vedkommende hadde hele 95 km/t.

Den neste saken jeg la merke til, var ei tøtta som var tatt i en annen kontroll og nesten mista lappen. Saken der er at det er for ikke så veldig lenge siden satt ned fartsgrensa fra 70 – 60.. noe Yours Truly faktisk la merke til på den første turen jeg hadde der etter at det var blitt omskilta..og veit at den første varslinga om ny sone kommer før en sving, og lenge før det stedet der kontrollen sto..

Dama meinte at det burde vises skjønn, fordi det ikke var gitt ut offentlig varsel om endringene – og at det var vanskelig å følge med skiltene fordi ei heil kolonne av biler skulle ta forbikjøring forbi en syklist.. Hun argumenterte også med at hun kjører den strekninga ofte, og aldri har som mål å kjøre for fort.
Mmmmmm.. Greit nok at hun ikke planlegger å overskride fartsgrensa, men seriøst.. i mitt hode tenker jeg at dersom hun virkelig kjører den biten der ofte, BURDE hun ha fått med seg de nye skiltene. Og jeg føler at hun, sammen med resten av de 4-5 bilistene som ble stoppa PÅ EN GANG med unnskyldning om at de TRODDE de lå i en 70-sone, ikke gjorde det en god bilist skal gjøre. Du skal ikke tro – du skal vite – og det betyr at sjøl om du er kjent på ei strekning og har kjørt der en million ganger, skal du like forbanna følge med skiltene. Lurer på hvilken unnskyldning de hadde brukt, om det f.eks hadde blitt satt opp et “forbikjøring forbudt” – skilt i tillegg, og ingen fikk det med seg fordi det ikke sto i avisa, liksom??

Nå skal ikke jeg påberope meg å være en perfekt sjåfør, langt ifra. Og jada, jeg overskrider til tider fartsgrenser.. MEN..jeg kjører aldri “idiot” i tettbebygde strøk eller soner under 80 km/t.. og selv om jeg kjører i bane rundt denna øya jeg bor på nå, gjør jeg mitt ytterste for å få med meg alle skiltene jeg passerer under veis, nettopp for å slippe å bli ubehagelig overraska – som f.eks å bli tatt i fartskontroll.

Hva tenker DU om akkurat denne saken?
Burde alle bilistene det gjelder her, sluppet unna med en klapp på skuldra og en liten advarsel, fordi de ikke hadde fått med seg noen offentlig info om endra fartssone? Ja? Nei?🤔

 

17 kommentarer
    1. Nei, selvfølgelig ikke. Vi må se på skiltene, og stå for kjøringa vi gjør sjøl.
      Og det er lett å glemme å se på skilt der en kjører ofte, men like fullt er det vårt ansvar tenker jeg 🙂
      God tirsdag! 🥰

    2. He, he, nei…men det har vært morsomt og lest en bok med alle unnskyldninger som dukker opp ved slike anledninger. Det tror jeg kan være underholdende…og lærerikt.

    3. en skal holde fartsgrensa men noen ganger bør en bruke skjønn også,jeg har vært pasasjer i en taxi der bota var veldig uberettiget etter min mening , og kjører vi nordover er det ofte så langt mellom skiltingen att vi svært ofte overhode ikke aner hva farten er ,heldigvis har vi gps i bilen som viser farta ,hadde vi ikke hatt det hadde det vært helt umulig mange steder ,så tettere skilting er min mening

      1. Ja jeg syns også at man bør holde fartsgrensa, men ser den at det av og til kan være vanskelig å vite fartsgrensa dersom det er langt mellom skiltinga. Det jeg har lært, er at når det blir mer enn 1 km mellom hvert skilt, er fartsgrensa 80.. og så skal det være tettere, ca 1/2 kilometer max mellom skiltene når man kommer inn i diverse soner.
        At enkelte bøter kan virke urimelige, ja den er jeg helt enig i – men så er det jo det da.. skal én slippe, hvorfor ikke en annen? Og hvor skal den grensa gå? 😊

        1. jeg satt på en taxi ,pasientreise og hadde en time å nå ,en bilist forran holdt 50 /60 hele veien i en 80 sone ,bein fin f´vei og god oversikt ,min sjåfør holdt fartsgrensa hele tiden men da vi kom bak søndagskjøreren og hadde ligge bak ham en stund ,ble min sjåfør lei gasset på og kjørte forbi og slakket fort ned igjen men der satt up ,han fikk 10000 i bot ,medan søndagskjøreren slapp med noe ,slike som vil kjøre sakte og ikke slippe andre forbi burde også fått bot ,up måtte ha sett att han kjørte langt under grensa

          1. Sånne “snile-sjåfører” er så frustrerende å bli liggende bak – og jeg er helt enig i at den andre sjåføren – som tross alt var årsaken til forbikjøringa – skulle bli bøtelagt. Man skal ikke være til hinder i trafikken.
            Men det er jo det som er så synd, at man har da ikke lov å ta forbikjøring dersom man må overskride fartsgrensa – og når man likevel velger å gjøre det, må man bare bite i det sure eplet og godta bota og være glad man ikke mister lappen.

    4. Jeg tenker at de burde være fornøyd med å ha blitt oppmerksom på ny fartsgrense ved å bli bøtelagt, og takknemlig for at det “bare” ble bot. Det blir for dumt å gjøre seg til latter ved å unnskylde seg for å ikke ha sett skiltet. Jeg fikk en fartsbot selv på dette grunnlaget, og følte bare at det var flaut.

      Jeg satt på med ei venninne som kjørte for fort for noen år siden. Hun prøvde å slippe unna bota ved å gråte, men politiet lot seg ikke lure 😀

      1. Ikke sant.. det er det jeg også tenker. Og dessverre er det utrulig mange som ikke skjønner konsekvensene dersom de ikke er oppmerksomme nok i trafikken. Jeg satt en gang på med ei som dundra rett forbi et omkjøringsskilt, og når jeg gjorde henne oppmerksom på det, svarte hun at de burde hatt en mann til å fysisk stå ved skiltet og gjøre folk oppmerksomme på at veien var stengt lenger frem.. Æ meine.. hallooooo????😂

    5. Det var dårlig unnskyldning dama kom med. Ho hadde nok sett skiltene om hun fulgte med de gangene hun kjørte strekningen.. Boten får man bare vedta.

      1. Helt enig – for det er det jeg også mener, hadde hun kjørt der ofte – burde hun sett det. Og var hun ikke vant med å kjøre der, burde hun i alle fall vært oppmerksom på skiltinga..

    6. Nei…. skiltene er jo den offentlige informasjonen! Hallo…. en skal da vel ikke annonsere i avisa – tv – osv vel….! Nei, jeg er ikke en som aldri gjør no feil, men det lønner seg jo å følge litt med da! Halloo lissom 🙂

      1. Nemlig – sånn tenker jeg også. Se det for deg om absolutt alt av skilting skulle komme på førstesida – for jeg tviler for at det holder med en liten rubrikkannonse – de ville nok ikke sett de mer enn de ville sett skilta, hehe 😜

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg