Vil DU ha en 3D-PRINTET VERDEN?

Jeg veit ikke hvor mange av dere som har fått med dere at vi nå er på full fart inn i en verden der det blir vanligere og vanligere å bruke 3D-printer til å lage det vi trenger?

Det har nemlig skjedd utrolig mye siden Charles Hull i 1986 fikk patent på dette systemet, og selskapet hans, 3D Systems Corporation ble dannet. Det ga ut den første kommersielle 3D-skriveren, SLA-1, senere i 1987 eller 1988. Å eie en 3D-skriver i 1980 ville kostet 300 000 dollar (tilsvarende 650 000 dollar i 2016).

Allerede i 2019 (muligens mye før også) fantes det en rekke 3D-printere på markedet der flere av de var myntet på den vanlige mannen i gata. Med de kunne man skrive ut ting som knagger, håndtak/knotter til skap og skuffer, vaser, lysestaker, stativ/holdere, skilt, kopper og telefondeksel. I industrien har metoden lenge blitt brukt til alt mulig rart, fra bildeler til tannproteser og høreapparater.
Og utviklingen har bare eskalert. I 2020 fikk bl.aTyskland sin første 3D-printede bygning i betong og et par år etter, i 2022 kom verdens første boligbygg konstruert med 3D-printer av 100 prosent organiske materialer..altså et trehus. BioHome3D er satt sammen av totalt fire prefabrikkerte bygningsmoduler produsert med 3D-printer av organiske og resirkulerbare materialer.

Bildekreditt: The University of Maine

Det er jo helt vanvittig spør dere meg. Men trodde dere at det stopper her? Nå nei du..
Allerede i 2020 var det vanlig å 3D-printet mat. Ja mat!! Teknikken har blitt brukt til å fremstille sjokolade, kakedeig, ost, peanøttsmør og andre myke matvarer. Og verdens første 3D-printede burger kom så langt tilbake som i 2013..og kostet 2,8 millioner kroner..
I følge det jeg har lest på nettet var det de hadde holdt på med frem til da sett på som enkelt, derfor begynte de å bryne seg på kjøtt. Du kan lese litt om det i den artikkelen HER fra 2020.

Bildekreditt: Redefine Meat

Da var det ikke mulig å få smake det 3D-printede kjøttet om du ikke jobbet med det.. men allerede i 2023 var saken en helt annen. Da åpnet spisestedet “Impact food” i Roma som kaller seg “det første bærekraftige steakhouse i hovedstaden”, og ønsker å tiltrekke seg kunder som er villige til å eksperimentere med laboratoriedyrket kjøtt. Kjøttet blir produsert lag for lag uten animalske ingredienser i en prosess som foregår i en 3D-printer og skal da «ikke være mulig å skille» fra ekte kjøtt.
Likeledes begynte restaurantkjeden “Pinchos” i Sverige å selge 3D-printet kjøtt i sine restauranter samme år..altså i fjor.

Bildet er lånt fra nettet og er en skjermdump hentet fra en video som du kan se nederst i innlegget.

Og lille Norge ligger jaggu ikke på latsida de heller. Jeg kunne ikke finne noen steder at det er restauranter her i landet som tilbyr sånne produkter, men at det testes..og ja.. “Små muskel/kjøttbiter er dyrket frem i laboratoriet og produsert ved hjelp av en bioprinter/3D-printer. Disse små bitene inneholder levende muskelceller fra storfe som er printet sammen i et bio-ink. Kjøttet blir til i dette glasset på Nofimas laboratorium på Ås. Her tilføres ny mat til cellene.
7. mai 2023

Bildekreditt: Nofima

Du kan lese mer om Norge sitt arbeid med dette i den artikkelen HER

Selvfølgelig er 3D-printing en bærekraftig måte å produsere produkter på fordi den bruker svært lite materialer i motsetning til tradisjonell produksjon. Okey, vel og bra det.. men i mitt hode er det mange varselklokker som ringer. Det er mye jeg kunne sagt om mine personlige meninger angående dette, men da må jeg i tillegg begynne å dra inn dyrking av melkeproteiner og insekter i matvarer og det gidder jeg ikke nå. Derfor overlater jeg til dere å gjøre dere opp deres helt egne meininger. Det eneste jeg vil nevne er at hvordan i alle dager vil arbeidsledigheta se ut om noen år når det blir stadig flere og flere mennesker som blir overflødige fordi en maskin kan gjøre jobben til titalls mennesker nesten helt alene. Og atter andre maskiner erstatter mennesker for å bygge nye maskiner som erstatter oss med alt mulig rart ellers..
Vil vi virkelig ha det sånn?

Legger ved en video fra YouTube som viser printing av kjøtt

Og en video fra TikTok som viser litt av byggeprosessen til et hus. Bare å klikke om du vil se HER. Har du ikke konto er det bare å klikke på “View as guest”.

4 kommentarer
    1. Til det du skriver på slutten….. har du lagt merke til den vanvittige økningen av «døde brått», «døde plutselig» og «gikk helt uventet bort»? 🐰

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg